po_23031984_01Wat een herinneringen heb ik aan de Tor sinds ik daar als derde in de Tor-geschiedenis optrad, zo’n 45 jaar geleden….. Dat was nog met mijn kwartet met Dick Vennik dat 25 jaar heeft bestaan en waarmee we zeker evenzovele keren in de Tor hebben gespeeld.

En dan al die avonden met vele, vele, meestal Amerikaanse solisten. Legendarische tenorsaxen als Johnny Griffin (met Art Taylor op drums…), Clifford Jordan, Billy Mitchell, “Fathead” Newman, Frank Wess. Teveel om op te noemen. In mijn studio hangen nog steeds Tor-Posters met namen als Dave Pike, Harrold Land en Charley Rouse. Wat een tijden waren dat….

Al vroeg in het bezit van een bandrecorder heb ik nog opnamen uit de Tor van de Belgische meester-gitarist René Thomas en ook nog van een legendarische avond met de tenorist J.R. Monterose op nieuwjaarsdag 1971, waarbij ik op de terugweg naar mijn woonplaats Veendam ergens in Drenthe nog bijna in een sneeuwstorm ben blijven steken.
Andere avonden die mij te binnen schieten zijn die van bijvoorbeeld “Tenor conclave” : Teddy Edwards, Buck Hill en Von Freeman…! Nadat we eerst een concert hadden gespeeld in de schouwburg gingen we daarna nog naar de Tor, om het nog eens even dunnetjes over te doen…

Ook zal ik nooit de avond vergeten waarop mijn favoriete vocal-group “The four Freshmen” in de Tor optrad. Het was zo vol dat tenslotte de deuren maar werden open gezet, zodat de mensen in de straat konden meegenieten van de muziek…

De Tor is zo langzamerhand een baken in het kale jazzclub-landschap geworden, want in die 45 jaar heb ik vele clubs (en muzikanten…) zien komen, maar vooral zien gaan.

Enkele jaren geleden werd ik tot mijn verrassing onderscheiden met de “Zilveren Tor”. Dat deed me goed.

Ik hoop dat de Tor nog lang mag blijven bestaan en dat ik zelf daar nog een poosje mijn “Jazz uit de tijd van de Jazz”, zoals ik het noem, kan blijven spelen.

Iedereen bedankt, op naar de vijftig en

KEEP SWINGIN’ !
Rein de Graaff